2014. október 31., péntek

Csíkos süti



Hozzávalók

Tésztához
  • 2 bögre mandulaliszt
  • 4 evőkanál kókuszliszt
  • 1/2 teáskanál zselatin
  • 1/4 teáskanál só
  • 2 evőkanál agaveszirup
  • 2 evőkanál eritrit
  • 8 evőkanál kókuszzsír

Krémhez
  • 16 evőkanál kókuszzsír
  • 1/2 bögre agaveszirup
  • 2 evőkanál eritrit
  • 1 1/2 bögre kókusztej
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál zselatin

Csokis rész
  • 3/4 bögre étcsokoládé (cukormentes!)
  • 1 evőkanál kókuszzsír

Elkészítés
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
  2. Béleld ki a tepsit sütőpapírral, úgy hogy kicsit túllógjon, így a végén majd könnyen kiemelheted a már kész "dermedt" sütit! (én egy 21cm x 27cm méretű tepsit használtam, természetesen kerek tortaformába is rakhatod, csak figyelj az arányokra!)
  3. Keverd össze a tésztához szükséges száraz hozzávalókat (mandulaliszt, kókuszliszt, zselatinpor, só, eritrit) egy nagy tálban. 
  4. Add hozzá az agaveszirupot és az olvasztott kókuszzsírt (nem kell melegnek/folyékonynak lennie, elég ha puha mint a vaj!), és keverd össze kézi mixerrel, vagy akár kézzel is összegyúrhatod. Kicsit ragadós, de egyben maradó állagú tésztát kapsz.

  5. Simítsd bele a tésztát a tepsibe szép egyenletesen, majd süsd 180 fokon 15-18 percig (aranybarnára)!
  6. Tedd félre hülni!
  7. Most jöhet a krém! Egy kis lábasban melegítsd a kókuszzsírt, amíg fel nem olvad teljesen.
  8. Add hozzá az agaveszirupot és az eritritet. Közepes fokozaton/lángon melegítsd kb. 2 percig folyamatos keverés mellett! Érzed majd az enyhe karamellillatot, ha már jó!
  9. Add hozzá a kókusztejet, és melegítsd forrásig, és még 8-10 percig! Keverd közben folyamatosan!
  10. Vedd le a tűzről és keverd hozzá a 2 evőkanál zselatint. 
  11. Kevergesd addig míg érzed, hogy a zselatintól elkezd besűrűsödni puding szerű állagra.
  12. Add hozzá a vaníliakivonatot!
  13. Majd öntsd rá a tepsiben teljesen kihűlt tésztára. Elvileg szépen elterül magától. Ha mégsem akkor segíthetsz rajta egy szilikon spatulával, vagy tortasimítóval.
  14. Tedd a hűtőbe, hogy minél hamarabb megdermedjen a zselés-vaníliás-karamellás rész! (kb. 15-20 perc)
  15. Olvaszd fel a csokoládét a kókuszzsírral együtt gőz felett.
  16. Csurgasd rá a már teljesen megdermedt zselés rész tetejére. Ez is szépen elterül, de jobbra-balra, előre-hátra döntve a tepsit rásegíthetsz a folyamatra!
  17. Ismét mehet a hűtőbe, amíg a csokoládé meg nem dermed!
A sütőpapír segítségével könnyen kiemelheted a tepsiből! Tálaláskor várj pár percet, amíg a keményre hűlt csokoládé bevonat egy ici-picit "kienged". Ha gyönyörű éleket szeretnél vágni, akkor forróvízben melegítsd fel vágás előtt a kést, és ne húzd, csak szépen döntsd a kést addig, ameddig a hossza engedi, majd onnan kezdj új vágást! Minden vágás előtt forróvíz! (Már ha tökélyre törekszel!:))



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése