2014. június 25., szerda

Töltött karalábé paleosan

Egy másik nagy kedvenc prepaleo életemből. Mivel a hozzávalók nagy része megfelel a paleo étrendnek, csak a rizst, és a tejföl/tejszínt kellett helyettesíteni! Én már régen sem rántottam be a "szósz" részt.

Hát így sikerült a csere!

Hozzávalók:
6 nagy karalábé
60 dkg csirkemell filé
3 tojás
2 szál gyökér (fehérrépa)
4 szál sárgarépa
2 dl mandulatejszín
só, bors, majoranna

A csirkemellet apró kockákra vágod, majd pici olajon egy wokban, vagy serpenyőben fehérre pirítod. Megsózod, megborsozod, ízlés szerint egyéb fűszereket teszel hozzá. Nálam a majoranna a nyerő, ehhez a mennyiséghez akár egy fél zacskónyit is felhasználok:). Majd felöntöd pici vízzel és kicsit párolom. Nem kell teljesen megfőznöd! A karalábéban még úgyis párolódik!

A meghámozott karalábéknak talpat csinálsz, azaz levágod az egyik oldalát (alját vagy tetejét) egyenesre.
A karalábékat kivájod olyan vékony falakat hagyva, amilyet csak tudsz. Nem vagyok egy nagy tehetség vájásban, így az enyémek fala -mint, ahogy a képen is látható - 3-4 mm-esek.




Nagy lyukú sajtreszelőn lereszeled a gyökeret, és a répát.



Egy nagy tálban összekevered a félig párolt fűszeres csirkemellet, a reszelt répát és gyökeret, a tojásokat.






Az így elkészült elegyet betöltöd a karalábékba.

A megtöltött karalábékat egy széles lábas aljára helyezed, és melléjük szórod a kivájt részeket. Felöntöd vízzel, vigyázva hogy nem menjen a húsos részre, és maximum a karalábék "nyakáig" érjen.



Lefedve addig párolod, amíg a villát beleszúrva "vajpuhának" érzed a karalábét.

Ezután kiemeled a töltött karalábékat, és a lábasban maradt lét és kivájt karalábédarabokat összeturmixolod amíg teljesen sima-puha elegyet nem kapsz! Ekkor adod hozzá a mandulatejszínt. Visszateszed egy kicsit a "tűzre" rottyanásig, majd mehetnek vissza a töltött karalábék.

Van aki forrón szereti, de nekem hidegen az igazi;)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése